Foto av Lax i ugn med västerbottentäcke från WW ViktVäktarna

Lax i ugn med västerbottentäcke

7
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Lax i ugn bakad under ett täcke av yoghurt och västerbottenost tillsammans med ugnsrostade rotfrukter, himmelskt! Lax i ugn är enkelt och det är svårt att misslyckas, se bara till att inte överbaka fisken.

Ingredienser

Sötpotatis okokt

500 g

Rödbetor, färska

2 st

Blomkål

1 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

2 tsk

Timjan

½ msk, torkad

Lax

500 g

Citron

½ st

Citronpeppar

1 tsk

Turkisk yoghurt 10%

2 dl

Ost riven 31%

4 msk, västerbotten

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och skär sötpotatis och rödbetor i mindre bitar. Dela blomkålen i små buketter. Lägg allt på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ringla över olja och strö över salt och timjan. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
  3. Ta ut ugnsplåten och lägg laxen i mitten på plåten. Smörj in laxen med citronsaft, krydda med salt och strö över citronpeppar.
  4. Blanda yoghurt med riven ost. Lägg som ett täcke över laxen. Sätt in i ugn ytterligare ca 10-15 minuter.
  5. Servera laxen med ugnsrostade rotfrukter.

Anteckning

Vill du sätta en lite tydligare fiskprägel på rätten, blanda i frusen dill i yoghurt- och ostsåsen innan du brer den över laxen. Både färsk och frusen funkar.