Foto av Lax med dill- och senapsstuvad potatis och rostade rotfrukter från WW ViktVäktarna

Lax med dill- och senapsstuvad potatis och rostade rotfrukter

9
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Stekt lax, ugnsbakade grönsaker och en variant av stuvad potatis. En uppfräschad klassiker!

Ingredienser

Potatis

800 g

Morot

250 g

Palsternacka

2 medelstor(t)/medelstora

Blomkål

1 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

2 tsk

Schalottenlök

1 st

Purjolök

1 bit(ar)

Olivolja

1 tsk

Vatten

1 dl

Grönsaksbuljongtärning

½ st

Fraiche 5%

2 dl

Senap

1 msk

Dill

1 knippe(n)

Lax

500 g

Margarin flytande 80%

2 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°
  2. Skala och koka potatisen. Låt den sedan svalna.
  3. Skala morötter och palsternacka, skär i stavar. Dela blomkål i buketter. Lägg över i en ugnsform och ringla över olja. Ställ in i ugn ca 15-20 min tills grönsakerna börja mjukna, men fortfarande har tuggmotstånd.
  4. Skala och finhacka lök och purjolök och låt de svettas i olivolja utan att de tar färg. Slå på vatten och smula i buljongtärning. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Blanda i fraiche och senap.
  5. Dela potatisen i bitar (ej för små) och vänd ner i stuvningen. Avsluta med att röra i hackad dill. Smaka av med salt och peppar och ev mer senap.
  6. Stek laxen i margarin, salta och peppra. Servera med dillstuvad potatis och ugnsrostade rotfrukter.

Anteckning

Stuvningen ska ha en mild smak av senap och dill. Justera efter smak.