ViktVäktarna - Lax med purjo och äggsås

Lax med purjo och äggsås

6
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Äggsås – mild, len och såå god. Denna favoritsås, som många av oss minns från barndomen (lite beroende på när vi hade vår barndom), passar även utmärkt till lax.

Ingredienser

Potatis

800 g

Purjolök

1 medelstor(t)/medelstora

Rapsolja

2 tsk

Lax

600 g

Citronpeppar

½ tsk

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Vatten

1½ dl

Fiskfond

1 msk

Majsstärkelse (redning)

1½ msk

Ägg

4 st, hårdkokta

Dill

½ dl

Gröna ärter

200 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Koka potatis.
  3. Strimla purjolök.
  4. Värm olja i en panna och fräs purjon tills den mjuknar. Bre sedan ut i botten av en ugnsfast form. Krydda laxen och lägg på löken. Sätt in i nedre delen av ugnen tills den är så genomstekt som du vill ha den, ca 12-15 minuter.
  5. Vispa ihop matlagningsbas, vatten, fond och redning i en kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda några minuter. Skala och tärna äggen smått. Vänd ner i såsen tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar.
  6. Koka ärter hastigt i lättsaltat vatten.
  7. Servera fisken med potatis, äggsåsen och ärter.

Anteckning

Gillar du inte äggbitarna i såsen funkar det även fint att mixa den till en helt slät sås.