ViktVäktarna - Lax med kräfttopping

Laxfiléer med kräfttopping

8
Points®
Total tid
50 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En lyxig sommarrätt där en fin laxfilé, gratinerad med en yoghurtröra med salladsost och dill, toppas med dillolja och kräftstjärtar. Och sen serveras den med något av det bästa sommaren har att erbjuda – betor och potatis.

Ingredienser

Rödbetor, färska

500 g

Potatis

800 g

Lax

500 g

Salladsost (feta) 10%

100 g

Turkisk yoghurt 3,5%

1½ dl

Dill

1 knippe(n)

Citron

1½ st

Rapsolja

1 msk

Vatten

2 msk

Kräftstjärtar

170 g

Vatten

½ msk

Olivolja

½ msk

Vitvinsvinäger

½ msk

Sallad

70 g, blandsallad

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Koka rödbetor. Koka potatis i en separat gryta.
  3. Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta och peppra lätt.
  4. Blanda ihop smulad ost, yoghurt, hälften av dillen och rivet skal från ½ citron. Fördela röran på laxen och sätt in i ugnen tills den är så genomstekt du vill ha den, ca 12 minuter.
  5. Lägg resterande dill tillsammans med rivet skal och pressad saft från 1 citron, olja och vatten i en mixer. Mixa till en slät sås.
  6. Fördela kräftstjärtarna på laxen och ringla över dilloljan.
  7. Vispa ihop vatten, olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skala och klyfta rödbetorna och vänd dem i vinägrett. Lägg sallad i en skål och toppa med betorna.
  9. Servera laxen med potatis och rödbetssalladen.

Anteckning

Får du tag i knippbetor behöver du inte bry dig om att köpa sallad eftersom blasten är fantastisk god och smakar ungefär som mangold. Dessutom svinnsmart!