ViktVäktarna - Laxtataki med grillad blomkål och asiatisk majjo

Laxtataki med grillad blomkål och asiatisk majjo

8
Points®
Total tid
1 tim 30 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Tataki är en japansk matlagningsmetod som innabär att råvaran steks hastigt i en väldigt het panna men lämnas rå på insidan. Här serveras laxtataki med ugnsgrillad blomkål och en asiatiskinspirerad majonnäs. Suveränt gott!

Ingredienser

Socker

1 msk

Japansk soja

2 msk, japansk

Vitlök

1 klyfta(or)

Sesamolja

1 tsk

Lax

500 g

Majonnäs, lätt 30%

½ dl

Gräddfil 12%

1 dl

Japansk soja

1 msk, japansk

Mirin (sött risvin)

½ msk

Vitlök

1 klyfta(or), pressad

Ingefära

1 tsk, färsk, riven

Sesamolja

1 tsk

Chili flakes

½ tsk

Blomkål

1 medelstor(t)/medelstora

Smör

2 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda ihop en marinad på socker, soja, pressad vitlök och sesamolja. Lägg laxfilén i marinaden och marinera 30 minuter i rumstemperatur. Vänd den då och då.
  3. Blanda ihop majonnäs med gräddfil, soja, mirin, vitlök, ingefära, sesamolja och chili flakes. Låt stå kallt till servering.
  4. Ta av all blast på blomkålen och smeta på smöret. Lägg blomkålen på aluminiumfolie, salta och peppra ordentligt och stäng igen folien till ett tight paket. Baka i ugnen 35 minuter tills blomkålen har mjuknat. Ta bort folien, sätt på grillen på ugnen och grilla blomkålen så den blir gyllenbrun på ytan.
  5. Hetta upp en stekpanna så att den är rykande het. Torka av laxen och stek den 1 minut på varje sida. Ta upp laxen, låt den svalna och skiva sedan upp. Servera laxen med blomkål och majonnäs.

Anteckning

Köp norsk odlad lax så behöver du inte tänka på att fisken ska frysas in innan.