Foto av Limemarinerade fiskspett med dill- och saffransaioli från WW ViktVäktarna

Limemarinerade fiskspett med dill- och saffransaioli

13
9
4
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 30 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En riktig lyxgrillrätt har vi här! Så säg till grannarna att komma över och bjussa på fiskspett med lax och marulk tillsammans med grillad paprika, kokt färskpotatis och en dill- och saffransaioli.

Ingredienser

Marulk

300 g

Lax

300 g

Vatten

1 liter

Salt

1 dl

Lime

1 st

Olivolja

1 msk

Salt

1 tsk

Chili flakes

½ tsk

Potatis

800 g

Majonnäs, lätt 30%

½ dl

Fraiche 5%

2 dl

Vitlök

1 klyfta(or), hackad

Dill

1 knippe(n)

Saffran

½ pkt

Paprika

3 st

Sallad

70 g, blandsallad

Instruktioner

  1. Skär fisken i jämnstora bitar, ca 3-4 cm tjocka.
  2. Blanda vatten och salt tills saltet lösts upp. Lägg ner fiskbitarna och låt dem ligga minst 20 minuter. Ta upp och låt rinna av.
  3. Blanda rivet skal och pressad saft från lime med olja, salt och chili flakes. Lägg ner fisken och blanda runt. Låt stå en halvtimme i rumstemperatur.
  4. Koka potatis.
  5. Mixa ihop majonnäs, fraiche, vitlök, dill och saffran med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  6. Trä fisken på spett (om du använder träspett, kom ihåg att lägga dem i vatten ca 30 minuter innan). Lägg gärna i ett halster och grilla på båda sidorna på direkt värme på ett lätt oljat galler.
  7. Dela paprika och grilla på direkt värme några minuter.
  8. Servera spetten med aioli, potatis, strimlad paprika och sallad.

Anteckning

Det är bra att använda ett halster när man grillar fiskspett, då det annars är lätt att fisken går sönder när spetten ska vändas. Marulk har fast kött och lax är fet – båda två goda egenskaper när det gäller framgångsrik grill. Fisken snabbrimmas dessutom innan den marineras, vilket gör dem fastare och framförallt ger en jämnare saltsmak. Det tar lite längre tid, men är väl värt den tiden så hoppa helst inte över det.