ViktVäktarna - Linsbiff med löksky

Linsbiffar med löksky

8
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Lakto-ovo-vegetarisk variant på pannbiff med en god löksky, rostade rotfrukter och haricots verts. Klassisk husman på vegovis!

Ingredienser

Potatis

700 g

Morot

1 medelstor(t)/medelstora

Rödbetor, färska

500 g

Olivolja

2 tsk

Champinjoner

200 g

Lök

½ st, gul/gula

Rapsolja

1 tsk

Gröna kokta linser

2 förp, avrunnen/avrunnet

Persilja

1 dl

Parmesanost

40 g

Ägg

2 st

Rapsolja

2 tsk

Haricots verts

200 g

Lök

3 medelstor(t)/medelstora

Smör

2 tsk

Vatten

1½ dl

Kinesisk soja

½ tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Koka 200 g potatis. Skiva morötter och låt dem koka med de sista 5 minuterna. Låt rinna av ordentligt och mosa lätt.
  3. Skala och klyfta rödbetor. Klyfta resterande potatis och lägg tillsammans med betor på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar och sätt in i ugnen tills de fått färg och är mjuka, ca 30 minuter.
  4. Skala och skiva 3 lökar tunt. Stek på låg-medelvärme i smör i en stor panna 20-30 minuter. Tillsätt vatten och soja och låt puttra ihop lite. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva svamp och hacka lök. Stek rapsolja i en panna.
  6. Lägg svamp, lök, potatis och morot i en bunke tillsammans med avrunna linser och persilja. Mixa grovt med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Blanda ner ost och ägg och låt vila i kylen 15 minuter.
  7. Värm olja i en panna och klicka ut linssmeten. Stek på låg värme tills smeten börjat stelna. Höj värmen och låt dem få ordentligt med färg. Vänd biffarna försiktigt och stek till fin färg.
  8. Koka haricots verts hastigt i lättsaltat vatten.
  9. Servera linsbiffarna med rotfrukterna, haricots verts och löksky.

Anteckning

Krydda gärna smeten mer efter behag, lite pressad vitlök eller mer hetta i form av chili är gott! Det går också fint att steka biffarna i ugnen 15-20 minuter i 200°.