ViktVäktarna - Lök- och tomatpaj med gruyère

Lök- och tomatpaj med gruyère

10
Points®
Total tid
2 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
2 tim
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
En paj som har allt! En frasig botten med smak av timjan, semitorkade tomater som ger maxad tomatsmak, lök som steks så länge så att den nästan smakar efterrätt och sedan den ljuvliga salta gruyèren. Toppa den med pinjenötter och pepprig ruccola och kalla den för drömpaj.

Ingredienser

Vetemjöl med fullkorn

2½ dl

Kvarg naturell 1%

125 g

Margarin flytande 80%

50 g

Vitvinsvinäger

1 msk, 1-2 msk

Timjan

1 msk, finhackad

Cocktailtomater

500 g

Olivolja

2 tsk

Lök

6 medelstor(t)/medelstora

Smör

½ msk

Ägg

3 st

Mjölk 0,5%

2 dl

Gruyère

100 g

Pinjenötter

2 msk

Ruccola

2 dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Halvera tomater och lägg på en plåt. Blanda runt med olja och salt och lägg med snittytan uppåt. Sätt in i ugn 1 ½ timme. Ta ut och höj ugnsvärmen till 200°.
  3. Skiva löken tunt.
  4. Värm smör i en stor panna och stek löken på låg-medelvärme tills den är helt mjuk och ljust brun, ca 30 minuter.
  5. Blanda ihop mjöl, kvarg, margarin, vinäger och timjan till en pajdeg. Tryck ut i en pajform och sätt in i ugnen 10-15 minuter.
  6. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och riven ost.
  7. Lägg löken i det gräddade pajskalet. Häll på äggstanningen och fördela tomaterna ovanpå. Toppa med pinjenötter och sätt in i ugnen tills pajen stelnat, ca 30 minuter.
  8. Låt svalna något och toppa med ruccola.

Anteckning

Att ersätta vattnet i pajdegen med en skvätt vinäger gör att du får ett frasigare skal.