ViktVäktarna - Lökgalette med gruyère

Lökgalette med gruyère

11
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
55 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
Vi utmanar dig att hitta en godare paj än denna! Ja, nu lovar vi ju verkligen guld och gröna skogar, men det vågar vi. En galette med söt långstekt lök och salt och nötig gruyère är som en dröm. Ät den tillsammans med en matig sallad till middag eller lunch, eller servera den på buffén. Oavsett tillfälle kommer du bli hyllad.

Ingredienser

Lök

800 g, gul

Margarin flytande 80%

1 msk

Vetemjöl med fullkorn

3 dl

Margarin flytande 80%

80 g

Salt

1 tsk

Vatten

1 msk

Ägg

1 st

Äggula

2 st

Fraiche 5%

2 dl

Gruyère

2 dl, riven/rivet

Instruktioner

  1. Skiva lök.
  2. Värm margarin i en panna och stek löken på låg värme ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Blanda ihop mjöl, margarin, salt och vatten. Vispa upp ägget och tillsätt hälften i degen. Knåda ihop, rulla ihop till en boll och lägg i kylen 10 minuter.
  5. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper så tunt du kan utan att den spricker för mycket.
  6. Blanda ihop äggulor, fraiche och gruyère. Blanda ner löken och smaka av med salt och peppar. Bre ut på pajdegen, men lämna ca 2 cm kant. Vik över kanten och pensla med resterande uppvispade ägg.
  7. Sätt in i ugnen tills pajen har stelnat och är gyllene, ca 20-25 minuter.

Anteckning

Perfekt att servera på buffén eller kräftskivan, eller bara som den är tillsammans med en stor grönsallad. Variera genom att tillsätta semitorkade cocktailtomater innan gräddning, det blir hur gott som helst!