Foto av Marockansk gryta med fruktig couscous från WW ViktVäktarna

Marockansk gryta med fruktig couscous

15
15
15
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 25 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En kryddig och mustig gryta med fina smakbrytningar. Den tar lite tid, men är värd besväret. Perfekt att bjuda på - den blir bara godare av att lagas dagen innan och stå till sig över natten.

Ingredienser

Lamm (bog/bringa)

500 g

Olivolja

½ msk

Lök

1 st, gul

Vitlök

3 klyfta(or)

Lagerblad

2 st

Paprika

3 st, röda

Aubergine

1 st

Morot

2 st

Saffran

1 pkt

Ingefära

½ tsk

Cayennepeppar

½ tsk

Kanelstång

1 st

Vatten

6 dl

Tomatpuré

2 msk

Köttbuljongtärning

1 st

Mandelspån

2 msk

Couscous, okokt

2 dl

Aprikos

7 st

Apelsin

1 st

Fänkål

1 stånd, litet

Oliver i saltlag

6 stor(t)/stora, gröna

Instruktioner

  1. Skär köttet i bitar. Bryn det i omgångar i olja i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg ner det i grytan tillsammans med lagerblad. Dela och ta bort kärnorna från paprikan. Skär i bitar. Skala och skär aubergine och morötter i bitar. Lägg ner grönsakerna i grytan. Tillsätt kryddor, vatten, tomatpuré och buljongtärning. Låt grytan stå och puttra i minst 50 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor. Rosta mandel i en varm stekpanna. Koka couscousen enligt anvisningar på förpackningen. Skär aprikoserna i mindre bitar. Blanda ner mandel och aprikoser i couscousen. Skala och skär apelsinen fint. Skär fänkålen i tunna skivor. Hacka oliverna. Blanda apelsin, fänkål och oliver. Servera grytan med couscous och apelsinsalladen. Tips! Detta är en perfekt bjudmiddag då en gryta smakar bäst när den har fått stå en dag.