ViktVäktarna - Melanzane alla parmigiana (auberginegratäng)

Melanzane alla parmigiana (auberginegratäng)

3
Points®
Total tid
1 tim 45 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 tim 25 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
För den som älskar lasagne, men vill vara sparsam med sin Pointsbudget, är melanzane alla parmigiana ett utmärkt alternativ! En örtig tomatbaserad gratäng med aubergine, parmesan och krispiga brödsmulor som passar bra som lunch. Detta recept ger två gratänger (två flugor i en smäll alltså) och godast blir det om den som inte ska ätas samma kväll inte heller gräddas. Spara den i kylen med plastfolie några dagar eller i frysen upp till 3 månader och grädda när det är dags att äta!

Ingredienser

Aubergine

4 medelstor(t)/medelstora, stora

Olivolja

1 msk

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

3 klyfta(or)

Rapsolja

2 tsk

Oregano

1 msk, torkad

Krossade tomater

3 förp

Basilika

4 msk, hackad

Parmesanost

2 dl

Panko ströbröd

½ dl

Sallad

140 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 250° och grill.
  2. Skiva aubergine i cm-tjocka skivor och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Spreja eller pensla med olivolja och sätt in i ugnen 3-5 minuter på varje sida tills de mjuknat något och fått färg. Sänk sedan värmen till 200° och stäng av grillfunktionen.
  3. Finhacka lök och vitlök.
  4. Värm rapsolja i en panna och fräs löken tills den mjuknat, ca 10 minuter. Låt vitlöken fräsa med sista minuten tillsammans med oregano.
  5. Häll på krossade tomater, koka upp och låt sedan sjuda tills såsen tjocknat något, ca 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar och blanda ner basilika.
  6. Fördela en tredjedel av såsen i två ugnsfasta formar och lägg på hälften av auberginen. Fortsätt med ett lager sås, följt av ett lager till med aubergine och slutligen sista såsen. Toppa med parmesan och panko och sätt in i ugnen tills den är gyllene, ca 25 minuter. Toppa gärna med ytterligare basilika och servera med sallad.

Anteckning

Byt ut hälften av auberginen mot zucchini för lite variation. Tillaga på precis samma sätt.