ViktVäktarna - Mjuk äppelkaka med tranbär

Mjuk äppelkaka med tranbär

4
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
16
Svårighetsgrad
Medel
Vilken smarrig fruktkaka! Perfekt till fikat en fin sensommardag. Använd din favoritäppelsort, gärna en fast sort som behåller formen vid tillagning i ugn.

Ingredienser

Socker

50 g

Margarin flytande 80%

100 g

Ägg

1 st

Äppelmos utan tillsatt socker

2½ dl

Vetemjöl

150 g

Bakpulver

1½ tsk

Kanel

1 tsk

Tranbär, torkade

40 g

Äpple

2 medelstor(t)/medelstora

Socker

½ tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180° (varmluftsugn 160°). Klä en form (ca 19x23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Vispa socker och margarin i en stor skål till en krämig smet. Tillsätt ägg och äppelmos och vispa igen.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och rör ner i smeten och blanda sedan till en jämn smet. Hacka tranbär och blanda ner. Skeda upp blandningen i formen. Sprid ut till ett jämnt lager.
  4. Skiva äpplen tunt och placera dem på kakan. Strö över ½ tsk socker och sätt in i ugnen 25-30 minuter tills kakan är genombakad.
  5. Ta ut och låt svalna i formen ca 15 minuter. Lyft upp kakan och lägg på ett galler och låt svalna helt. Skär kakan i 16 bitar.