Foto av Morotskaka med pumpa från WW ViktVäktarna

Morotskaka med pumpa

6
6
6
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 15 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
55 min
Portioner
16
Svårighetsgrad
Medel
Vi har sagt det förr men det tåls att sägas igen. Grönsaker i bakverk är underskattat. Här i en variant på den klassiska morotskakan. En lite mer mättande och kompakt variant som är supersaftig och god!

Ingredienser

Butternutpumpa

500 g

Vetemjöl

210 g

Bakpulver

1 tsk

Bikarbonat

1 tsk

Kanel

2 tsk

Salt

¼ tsk

Kryddnejlika

½ krm

Rörsocker

160 g

Ägg

2 st

Morot

200 g

Färskost 11%

4 msk

Yoghurt naturell 0,5%

1 msk

Vaniljpulver

½ tsk

Florsocker

1¾ dl

Pekannötter

½ dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala och dela pumpan i mindre bitar. Koka tills den är mjuk, häll av vattnet och mixa till en slät puré. Låt kallna.
  3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, salt och nejlika.
  4. Vispa socker och ägg i en annan bunke till en pösig smet. Blanda försiktigt ner pumpapurén och mjölblandningen.
  5. Riv morötter fint och blanda ner i smeten, rör om ordentligt men försiktigt.
  6. Häll smeten i en ugnsfast form (ca 18x25 cm) med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen tills den inte längre är kletig i mitten (kolla av med provsticka), ca 30-35 minuter.
  7. Tag ut, lyft ur formen och låt den svalna på galler ca 1 timme.
  8. Vispa upp färskost, yoghurt, vaniljpulver och florsocker med en elvisp några minuter. Bre ut över kakan och toppa med hackade pekannötter.