ViktVäktarna - Morotspaj med färskost

Morotspaj med färskost

8
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
En lakto-ovo-vegetarisk morotspaj som platsar på vilket buffébord som helst! Lika god kall som varm.

Ingredienser

Vetemjöl med fullkorn

3 dl

Margarin flytande 80%

100 g

Vitvinsvinäger

1 msk

Timjan

1 tsk, torkad

Morot

300 g

Ägg

4 st

Färskost 11%

200 g

Mjölk 0,5%

2 dl

Honung

1 tsk

Salt

½ tsk

Cayennepeppar

1 krm

Persilja

3 msk, hackad, färsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda ihop mjöl och margarin till en smulig deg. Tillsätt vinäger och knåda tills du har en slät deg, men överarbeta den inte. Tryck ut i en pajform, nagga den och grädda i ugn ca 10 minuter.
  3. Skiva morötter tunt. Lägg över i det förgräddade pajskalet.
  4. Vispa ihop ägg, färskost, mjölk, honung, salt, cayenne och det mesta av persiljan till en slät smet. Häll över morötterna och sätt in i ugnen tills pajen stelnat och fått fin färg, ca 30-40 minuter.
  5. Låt stå i rumstemperatur 10 minuter, toppa med resterande persilja och servera.