Foto av Oxfilé med rödvinssås och lök- och timjanchutney från WW ViktVäktarna

Oxfilé med rödvinssås och lök- och timjanchutney

13
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
Grillad oxfilé med lök- och timjanschutney, rostad sparrispotatis och portvinsås. Goda smaker som passar bra ihop, en rätt till festliga tillfällen.

Ingredienser

Potatis

1 kg, gärna sparrispotatis

Morot

4 medelstor(t)/medelstora

Rapsolja

2 tsk

Schalottenlök

5 st

Margarin flytande 80%

1 tsk

Matlagningsvin, rött

2 dl

Portvin 20%

½ dl

Lagerblad

1 st

Timjan

½ tsk

Kalvfond

1 msk, ½-1 msk

Rapsolja

1 tsk

Timjan

1 msk, färsk, hackad

Honung, flytande

1 msk

Vitvinsvinäger

½ msk

Oxfilé

600 g

Rapsolja

2 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och skär morötter i stavar. Halvera potatis på längden. Lägg i en påse och blanda runt med 1 tsk rapsolja, flingsalt och peppar. Häll över på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta ca 20-30 minuter.
  3. Skala och hacka 1 lök, fräs i margarin i en kastrull. Tillsätt matlagningsvin, portvin, lagerblad och timjan. Låt reducera tills den börjar tjockna. Smaka av med fond, salt och peppar.
  4. Skiva resterande lök och fräs i olja tillsammans med timjan på låg värme ca 10 minuter. Tillsätt honung och vinäger. Låt svalna och smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva upp oxfilé och pensla skivorna med resterande rapsolja, grilla på kolgrillen eller i en grillpanna. Salta och peppra och servera direkt med lökchutney, potatis och morötter, vinreduktionen och ruccola.

Anteckning

Har du inte portvin hemma kan du ersätta det med samma mängd rödvin.