Foto av Oxfilé med rostade grönsaker och potatispuré från WW ViktVäktarna

Oxfilé med rostade grönsaker och potatispuré

12
Points®
Total tid
1 tim 5 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
En festlig oxfilé går alltid hem på en lördagsmiddag. Olja kryddad med vanilj, ringlad över rotsakerna, ger däremot definitivt överraskningeffekt!

Ingredienser

Oxfilé

500 g

Margarin flytande 80%

2 tsk

Morot

3 medelstor(t)/medelstora

Palsternacka

2 medelstor(t)/medelstora

Kålrot

1 bit(ar)

Rapsolja

1 msk

Vaniljstång

1 st

Potatis

800 g

Mjölk 0,5%

1 dl

Ost riven 31%

1 dl, gärna västerbotten

Timjan

½ knippe(n)

Instruktioner

  1. Krydda filén med salt och svartpeppar och bryn den runt om i margarin. Lägg över i en ugnsform och sätt i en köttermometer. Stek i ugn 150° tills innertemperaturen är 60°. Ta ut filén och låt den vila i folie en stund. Skala och strimla rotfrukterna. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och blanda med oljan. Lägg rotsakerna på bakplåtspapper i en ugnsform. Ringla över oljan och blanda. Krydda med salt och rosta i ugn 225° ca 30 minuter, rör då och då. Koka potatisen mjuk, häll på het mjölk och vispa till ett luftigt mos. Blanda ner ost och smaka av med salt och peppar. Lägg moset i portionsformar eller i en stor form och gratinera i 225° ca 10 minuter. Servera filén med rotsaker och potatispuré. Garnera med timjan. Tips! Gör en rödvinssås och servera till.