ViktVäktarna - Panerad rotselleri med potatispuré och ärtsås

Panerad rotselleri med potatispuré och ärtsås

14
Points®
Total tid
55 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Vilken hyllning till de svenska grödorna! Rotselleri, potatis, ärter, pepparrot och lök, allt på samma tallrik.

Ingredienser

Picklad lök

1 medelstor(t)/medelstora, 1 rödlök, ½ dl ättikssprit 12% ,1 dl socker och 2 dl vatten

Potatis

800 g, mjölig

Havrefraiche 15%

1 dl

Rotselleri

600 g

Vetemjöl med fullkorn

1 dl

Bakpulver

1 msk

Mineralvatten

2 dl

Panko ströbröd

2 dl

Rapsolja

1 msk

Gröna ärter

2 dl

Spenat, färsk

30 g

Havrefraiche 15%

1 dl

Pepparrot

2 msk, riven/rivet

Spenat, färsk

40 g

Instruktioner

  1. Blanda ihop ättika, socker och vatten så att sockret löser sig. Skär löken tunt och lägg ner i lagen. Låt stå till servering.
  2. Koka potatis.
  3. Skala och skiva rotselleri i ca 1 cm-tjocka skivor. Dela varje skiva i två halvmånar och koka mjuka i saltat vatten, ca 5-10 minuter. Låt svalna något och torka dem med hushållspapper.
  4. Vispa ihop mjöl, bakpulver och mineralvatten. Häll upp panko på en tallrik. Vänd rotselleriskivorna i smeten och sedan i panko. Värm olja i en panna och stek rotsellerin tills de är gyllene på båda sidorna.
  5. Blanchera ärter och lägg i en matberedare tillsammans med spenat, havrefraiche och pepparrot. Kör till en helt slät sås, spä efter hand med lite vatten tills du får en fin konsistens. Smaka av med lite salt.
  6. Häll av vattnet från potatisen, men spara lite. Pressa potatisen och blanda ihop med havrefraiche till en slät puré. Spä med kokvatten tills du får en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera rotsellerin med potatispuré, ärtsås, resterande spenat och picklad lök.