ViktVäktarna - Parmesangratinerade musslor

Parmesangratinerade musslor

2
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Avancerat
Vad känns lyxigare än detta? Finfina vongolemusslor gratinerade med panko, parmesan, vitlök, citron, oregano och panchetta. Visst vattnas det i munnen! Bjud på dessa godbitar till fördrinken och var beredd att dela receptet.

Ingredienser

Vongolemusslor i nät ca 1 kg

24 st, köp några fler då du kan behöva kasta ett par

Pancetta

45 g, tärnad

Vitlök

1 klyfta(or)

Panko ströbröd

¾ dl

Olivolja

1 msk

Parmesanost

4 msk, finriven

Oregano

2 msk, finhackad

Citron

1 st

Svartpeppar

¼ tsk, nymalen

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Skölj av musslorna och kasta de som är trasiga. Om någon öppnat sig, så knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så kasta den.
  3. Koka upp vatten, häll i musslorna och låt dem koka tills de öppnat sig, ca 2-3 minuter. Kasta de musslor som inte öppnat sig. Spara lite av kokvätskan. Låt musslorna svalna något och öppna sedan upp dem helt. Lösgör musslan från skalet (spara undersidan av skalet).
  4. Lägg skalen på en plåt med bakplåtspapper och lägg tillbaka musslan i skalet. Skeda över lite av kokvätskan i musselskalen.
  5. Hetta upp en non-stickpanna och stek panchettan tills den är krispig. Riv över vitlök och låt den steka med hastigt. Ta pannan från värmen och blanda ner panko och olja. Låt det svalna något och tillsätt parmesan, oregano, 1 tsk rivet citronskal och svartpeppar. Blanda ihop och tillsätt lite av musselvätskan.
  6. Fördela blandningen över musslorna i skalen och sätt in i ugnen tills de är gyllene, 5-10 minuter. Servera med citronklyftor.