Foto av Linsbowl med varmrökt lax och västerbottenskräm från WW ViktVäktarna

Linsbowl med varmrökt lax och västerbottenskräm

13
4
4
SmartPoints per portion
Total tid
30 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Här snackar vi verkligen generös lyxbowl! Gröna linser, varmrökt lax, picklad fänkål, isade rädisor, pocherade ägg, en massa grönt och en kräm på västerbottensost, senap och dill. Servera som lunch eller middag en fin vårdag i trädgården eller parken, eller varför inte ersätta den tidskrävande påsk- eller midsommarbuffén med en bjussig bowl?

Ingredienser

Gröna torra linser

2 dl

Lag till picklat

6 dl, 1 dl ättikssprit 12%, 2 dl socker, 3 dl vatten

Fänkål

1 stånd

Rädisor

½ knippe(n)

Sparris

1 knippe(n)

Vatten

1½ liter

Ättika

1 msk, 12%

Salt

1 tsk

Ägg

4 st

Lax varmrökt

400 g

Sallad

70 g, blandsallad

Ärtskott

2 dl

Gräslök

1 knippe(n)

Fraiche 5%

2 dl

Ost riven 31%

1½ dl, finriven Västerbottensost

Senap

2 tsk, grovkornig

Citron

1 st

Dill

2 msk

Instruktioner

  1. Koka linser enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna något innan servering.
  2. Blanda ihop ättika, socker och vatten så att sockret löser sig. Skala och skär fänkålen tunt, gärna med mandolin. Lägg ner i lagen och låt den dra.
  3. Skiva rädisor tunt, gärna med mandolin, och lägg i iskallt vatten.
  4. Blanda ihop fraiche, ost, senap, rivet skal och lite pressad saft från citronen och dill. Smaka av med lite salt.
  5. Blanchera sparris.
  6. Koka upp en kastrull med vatten. Blanda ner ättika och salt. Knäck äggen i vars en kopp. Håll vattnet sjudande och gör en virvel i vattnet med en sked. Släpp sedan ner äggen, ett i taget, i kastrullen. Låt sjuda 3 minuter. Lyft upp äggen och lägg på hushållspapper.
  7. Lägg upp sallad i skålar och fyll på med linser, lax, avrunna rädisor, sparris, picklad fänkål och pocherat ägg. Toppa med en klick ostkräm, ärtskott och gräslök.