ViktVäktarna - Pasta pesto med picklade tomater

Pasta pesto med picklade tomater

11
Points®
Total tid
30 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Grönkålspesto, paprikapesto, ärtpesto, morotspesto och bönpesto – ja, säg den råvara det inte går att göra pesto av! Pesto betyder stöta (helt enkelt för att den traditionellt görs i en mortel) och det mesta går ju att stöta. Här har vi en helt klassisk pesto Genovese. Alltså en sådan med basilika, parmesan, olivolja, pinjenötter och vitlök. Och så har vi lagt till citron. För det gillar vi!

Ingredienser

Picklad tomat

250 g, 250 g cocktailtomater, ½ dl ättikssprit 12%, 1 dl socker, 2 dl vatten

Pinjenötter

¾ dl

Basilika

2 kruka(or), stora

Vitlök

1 klyfta(or)

Parmesanost

1½ dl

Olivolja

1 msk

Citron

½ st

Bönpasta okokt (100% bönor)

250 g, eller kikärtspasta

Instruktioner

  1. Koka upp ättikssprit, socker och vatten tills sockret lösts upp. Picka små hål i tomaterna och lägg ner i lagen. Ta från värmen. Låt svalna i kylen under tiden du gör peston.
  2. Rosta nötter i en torr panna.
  3. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Spara ca 1 dl av kokvattnet.
  4. Lägg basilika, nötter, krossad vitlök, parmesan och olja i en mortel och krossa ihop till en pesto. Tillsätt rivet skal och lite pressad saft från citron. Spä med lite av kokvattnet tills du har en bra konsistens.
  5. Blanda ner peston i pastan, smaka av med salt och servera med picklade tomater.

Anteckning

För att spara tid (och på köpet få en ännu godare rätt), gör tomaterna kvällen innan och låt dem stå i kylen ett dygn. Och saknar du mortel, eller helt enkelt föredrar ett effektivare tillagningssätt, funkar det så klart att mixa peston. Men blanda då ner oljan efter mixningen så att den inte riskerar att bli besk.