ViktVäktarna - Piroger med köttfärsfyllning

Piroger med köttfärsfyllning

6
Points®
Total tid
1 tim 45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
24
Svårighetsgrad
Medel
Piroger är bra på så himla många sätt! De är perfekta att frysa in och ha som mellanmål, goda på picknicken, funkar utmärkt på buffén, nästan alla barn älskar det och framförallt är de bara så himla goda.

Ingredienser

Vatten

2 dl, ljummet 37°

Jäst

1 pkt

Salt

½ tsk

Vetemjöl

4 dl

Margarin flytande 80%

1½ dl

Ägg

4 st

Vetemjöl

8 dl

Lök

2 medelstor(t)/medelstora, gula

Champinjoner

250 g

Paprika

2 st

Margarin flytande 80%

1 tsk

Nötfärs 10%

400 g

Krossade tomater

1 förp

Persilja

1 knippe(n)

Vitlök

1 klyfta(or)

Ägg

1 st, till pensling

Instruktioner

  1. Rör ut jästen i vatten i en skål och rör ner salt. Rör i 4 dl mjöl och blanda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek.
  2. Gör under tiden fyllningen: Finhacka lök, skär champinjoner och paprika i bitar. Stek löken mjuk i margarin, tillsätt därefter paprika och svamp och stek vidare. Lägg i färsen och stek den smulig.
  3. Tillsätt krossade tomater, persilja och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra tills vätskan kokat in. Låt sedan svalna.
  4. Rör ihop margarin med äggen och häll ned i degen. Tillsätt resterande mjöl. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje bit ganska tunt till en rektangel. Dela varje rektangel i 12 fyrkanter.
  5. Sätt ugnen på 225°. Fördela köttfärsröran på mitten av varje degbit. Undvik att få ut röran på kanterna. Vik ihop till trekanter och pressa ihop kanterna med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter.

Anteckning

Byt ut vetemjölet mot grahamsmjöl.