Foto av Poké bowl med tahinimarinerad lax från WW ViktVäktarna

Poké bowl med tahinimarinerad lax

14
8
8
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 25 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Bowls är den perfekta bjudmaten. Allt går att förbereda i god tid innan och varför inte låta alla runt bordet göra sin egen bowl, precis som vi brukar göra med tacos. Här kommer ett förslag på en ganska klassisk bowl med halstrad lax, avokado, mango, nötter, gari och koriander. Men här är det bara fantasin som sätter gränser.

Ingredienser

Tahini

½ msk

Sesamolja

1 tsk

Citron

½ st

Vatten

1 msk

Japansk soja

½ msk

Vitlök

1 klyfta(or), liten

Lax

500 g

Ris, rundkornigt, okokt

2 dl, sushiris

Risvinäger

2 tsk

Socker

2 tsk

Mango

1 st

Avokado

1 liten(t)/små

Cashewnötter

12 st

Sesamfrön

1 msk

Gari

40 g

Koriander

1 kruka(or)

Instruktioner

  1. Blanda ihop tahini, olja, pressad citron, vatten, soja och pressad vitlök. Lägg tillsammans med laxen i en påse och låt den marinera minst en halvtimme, gärna över natten.
  2. Koka ris enligt anvisning på förpackningen. Låt det sedan bli helt kallt. Blanda ihop risvinäger och socker tills sockret lösts upp helt, blanda ner i riset.
  3. Tärna mango, skiva avokado och rosta nötter och sesamfrön i en torr panna.
  4. Hetta upp en panna och stek laxen hastigt på hög värme på båda sidor, den ska ha ordentlig kärna. Låt vila en kort stund och skiva sedan upp.
  5. Lägg upp ris i skålar. Fyll på med mango, avokado, lax och nötter. Toppa med gari, koriander och sesamfrön.

Anteckning

För en lite nötigare smak på riset, byt till fullkornsbasmati. Eller varför inte testa att göra det med tunna risnudlar? Gör det i så fall enkelt för er genom att klippa dem i mindre bitar så det inte blir så slabbigt.