ViktVäktarna - Potatis- och grönkålssoppa med stekt svamp

Potatis- och grönkålssoppa med stekt svamp

5
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En god och matigt potatis- och grönkålssoppa med vita bönor och vitlök, toppad med knaprig svamp och ännu mer grönkål. En riktig höstdröm!

Ingredienser

Grönkål

250 g

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

2 klyfta(or)

Potatis

500 g, mjölig

Champinjoner

250 g

Vatten

8 dl

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Rapsolja

2 tsk

Vita bönor, konserv

1 burk(ar), avrunnen/avrunnet

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Instruktioner

  1. Repa grönkål och dela i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Skala potatis och tärna den. Skiva svamp.
  2. Lägg potatisen i en stor kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka upp och låt sedan sjuda ca 10 minuter.
  3. Värm 1 tsk olja i en panna och fräs lök, vitlök och det mesta av grönkålen under omrörning tills löken och kålen mjuknat. Häll över i kastrullen med potatis och låt sjuda ytterligare 10 minuter.
  4. Tillsätt avrunna bönor och låt sjuda ytterligare 2-3 minuter. Mixa till en slät soppa med stavmixer blanda ner matlagningsbas och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg svampen i en torr panna och stek tills den börjar vätska sig. Addera resterande olja och grönkål och låt allt bli knaprigt.
  6. Servera soppan toppad med den knapriga svampen och grönkålen.