ViktVäktarna - Pumpakaka

Pumpakaka

7
Points®
Total tid
2 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
2 tim
Portioner
14
Svårighetsgrad
Medel
En saftig pumpakaka med smak av rosmarin och apelsin. Och så en glasyr med smak av apelsin.

Ingredienser

Butternutpumpa

450 g

Rosmarin

1 stjälk(ar)

Vetemjöl

250 g

Bakpulver

2 tsk

Rörsocker

100 g

Lättmargarin 40%

125 g

Ägg

3 st

Apelsin

1 st

Florsocker

50 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Kärna ur pumpan och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med hackad rosmarin och sätt in i ugnen tills den är mjuk, ca 45 minuter. Låt svalna och skopa ur ca 300 g av fruktköttet. Mixa till en puré med en stavmixer.
  3. Blanda ihop mjöl och bakpulver.
  4. Vispa ihop socker och margarin till en krämig smet. Vispa ner äggen, ett i taget, tillsammans med mjölblandningen, lite i taget. Blanda slutligen ner pumpapurén och rivet apelsinskal.
  5. Häll smeten i en brödform (ca 1 l) med bakplåtspapper och sätt in långt ner i ugnen tills mitten inte är kletig (kolla av med provsticka), ca 1 timme och 15 minuter. Täck kakan med folie på slutet om den får för mycket färg. Låt svalna en stund i formen och sedan helt på ett galler.
  6. Blanda florsocker med lite pressad apelsin till en lagom rinnig konsistens, ca 2-3 tsk. Ringla det över kakan och skiva upp.

Anteckning

Spara tid genom att rosta pumpan kvällen innan efter middagen (när du ändå har ugnen igång). Den rostade pumpan håller i kylen ca 3 dagar. Dela pumpan i mindre bitar för att skynda på tillagningen.