Foto av Rågbröd med surdeg från WW ViktVäktarna

Rågbröd med surdeg

2
Points®
Total tid
4 tim 50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
40
Svårighetsgrad
Medel
Ett bröd som passar för mättande dag. Få en krispig yta på brödet genom att sätta en skål med vatten/istärningar nederst i ugnen under gräddningen.

Ingredienser

Rågkross

1 dl

Vatten

1 dl

Surdeg, Råg

150 g

Jäst

½ pkt

Vatten

5 dl

Rågmjöl

4 dl, grovt

Rågmjöl

6 dl, fint

Vetemjöl med fullkorn

2½ dl

Salt

2 tsk

Rapsolja

1 msk

Instruktioner

  1. Koka upp rågkross och 1 dl vatten. Låt det svalna.
  2. Häll surdegen i en bunke. Smula ner jäst och tillsätt 5 dl ljummet vatten. Tillsätt rågmjöl, 1 ½ dl vetemjöl, olja och svalnad rågkross och knåda till en smidig deg ca 10 minuter. Tillsätt saltet i slutet. Degen ska vara lös men inte kladdig. Låt den jäsa täckt med plastfilm i 2 timmar.
  3. Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till 2 bröd. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa täckt med plast ca 1 timme. Sätt i bröden i ugnen på 250° och sänk direkt värmen till 220°. Grädda bröden till fin färg ca 25-30 minuter. Låt svalna inlindad i bakduk.

Anteckning

Pensla bröden med vatten innan de ställs in i ugnen så blir skorpan lite knaprig. Önskas bröd som ger större skivor, använd mindre formar, tänk på att de då kan behöva lite längre tid i ugnen.