ViktVäktarna - Ramslöksrisotto

Ramslöksrisotto

13
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En mer skandinavisk version på risotto blir svår att hitta. Om kantareller är skogens guld tar nog ändå ramslöken silverplats. I denna risotto är det den fantastiskt smakrika ramslöken som får sätta smak och det blir bara så otroligt gott. Toppad med hasselnötter och gräslök är det en riktig bjudrätt!

Ingredienser

Ramslök

170 g

Olivolja

3 tsk

Vatten

1 liter

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Salladslök

1 st

Vitlök

1 klyfta(or)

Timjan

1 tsk

Arborioris

3 dl

Matlagningsvin, vitt

2 dl

Parmesanost

2 dl

Citron

1 st

Hasselnötter

2 msk, hackad/hackat

Gräslök

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Blanchera ramslök och mixa sedan med 1 tsk olja.
  2. Koka upp vatten med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
  3. Hacka salladslök, vitlök och timjan.
  4. Hetta upp resterande olja och fräs salladslök en stund. Blanda ner vitlök och ris och låt fräsa med några minuter. Häll på matlagningsvin och reducera tills ungefär hälften kokat bort, rör om hela tiden. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljong lite i taget, börja med ca 3 dl och sedan 1 dl efterhand som riset suger upp buljongen. Rör om då och då. Riset är klart när det är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Konsistensen ska vara som en lös gröt.
  5. Blanda ner ramslökspurén, timjan, parmesan och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar och toppa med nötter och gräslök.

Anteckning

Är det inte säsong för ramslök kan du ersätta den med ett knippe salladslök.