ViktVäktarna - Ribollita med pocherat ägg

Ribollita med pocherat ägg

4
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Ribollita är en grönsakssoppa från Toscana med bönor och bröd. Perfekt användning för torrt tråkigt dagsgammalt bröd. Här serveras den med pocherat ägg och grovriven parmesan, mumsig vardagslyx!

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Morot

1 medelstor(t)/medelstora

Stjälkselleri

2 st

Olivolja

1 msk

Vitlök

3 klyfta(or)

Fänkålsfrön

1 tsk

Örtkryddor

1 tsk, t ex timjan

Krossade tomater

1 förp

Cannellinibönor, konserv

1 burk(ar), avrunnen/avrunnet

Svartkål

150 g

Bröd ljust/vitt, typ lantbröd

2 skiva(or), gärna surdeg

Ättikssprit

1 msk

Ägg

4 st

Parmesanost

2 msk

Instruktioner

  1. Skala och hacka lök, morot och selleri.
  2. Hetta upp en gryta med olja och stek grönsakerna tills de mjuknat. Salta, peppra och tillsätt pressad vitlök, fänkålsfrön och örter. Blanda ner krossade tomater och sköljda och avrunna bönor. Låt puttra under lock ca 5 minuter. Tillsätt ev. en skvätt vatten.
  3. Dela svartkål och bröd i mindre bitar och blanda ner i soppan. Låt puttra en halvtimme på låg värme under lock. Tillsätt mer vatten om det behövs.
  4. Koka upp en kastrull med vatten. Blanda ner ättika och salt. Knäck äggen i vars en kopp. Håll vattnet sjudande och gör en virvel i vattnet med en sked. Släpp sedan ner äggen, ett i taget, i kastrullen. Låt sjuda 3 minuter. Lyft upp äggen och lägg på hushållspapper.
  5. Häll upp soppan i skålar och servera med pocherat ägg och grovriven ost.