Foto av Ricottakaka med plommon och apelsin från WW ViktVäktarna

Ricottakaka med plommon och apelsin

7
7
7
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 40 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
12
Svårighetsgrad
Medel
En len, söt och inte minst snygg kaka, med mördegsbotten och en fyllning på ricotta, färskost och apelsin. Toppad med tunt skivade plommon.

Ingredienser

Vetemjöl

150 g

Socker

50 g

Vaniljsocker

1 tsk

Salt

1 nypa(or)

Lättmargarin 40%

100 g

Äggula

1 st

Ricotta

250 g

Färskost 11%

200 g

Äggvita

2 st

Socker

50 g

Apelsin

1 st

Salt

1 nypa(or)

Plommon

2 st

Instruktioner

  1. Blanda ihop mjöl, socker, vaniljsocker och salt. Dela margarin i mindre bitar och blanda ner tillsammans med äggula. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Beroende på hur stor äggulan är kan du behöva tillsätta en liten skvätt vatten. Rulla ihop till en boll, lägg i plastfolie och låt vila i kylen 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Kavla ut degen med en lätt mjölad kavel och lägg i en pajform med avtagbar kant (Ø ca 24 cm). Sätt in i mitten av ugnen 10-15 minuter. Låt svalna helt.
  4. Vispa ihop ricotta, färskost, äggvitor, socker, ½ tsk rivet apelsinskal och salt. Häll smeten i pajskalet och sätt in i mitten av ugnen ca 20-25 minuter (kakan ska fortfarande vara lätt dallrig i mitten).
  5. Skiva plommon tunt och lägg på kakan. Riv över apelsinskal och skiva upp.

Anteckning

Är det inte säsong för plommon är det gott att toppa med exempelvis blåbär eller fikon.