Risotto med citron och kronärtskocka

Risotto med citron och kronärtskocka

12
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Bjud på en krämig risotto i helgen! Med hackad kronärtskocka och friska citrussmaker går denna risotto inte av för hackor. Serveras till en matig bönsallad med vinägrett.

Ingredienser

Vatten

8 dl, 8-9 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st, 1-1,5 buljongtärning

Schalottenlök

3 st

Rapsolja

1 tsk

Arborioris

3 dl

Kronärtskocka

2 burk(ar), avrunnen/avrunnet, à 400 g

Citron

1 st

Parmesanost

2 dl

Kidneybönor, konserv

1 burk(ar), avrunnen/avrunnet

Cocktailtomater

1 ask(ar)

Chilipeppar

½ st, röd/röda, ½-1 st

Sallad

70 g, machê

Olivolja

1½ msk

Vinäger

½ msk

Salt

½ krm

Peppar

½ krm

Instruktioner

  1. Koka upp vatten och smula ner buljongtärning, rör tills den lösts upp.
  2. Skala och finhacka lök. Fräs lök i olja i en stor kastrull på låg värme så att den mjuknar men inte får färg. Tillsätt riset och stek med några min, tillsätt sedan 2-3 dl av buljongen och låt koka en liten stund. När vattnet börjar koka bort, tillsätt ytterligare buljong, lite i taget. Rör om ofta.
  3. Hacka under tiden kronärtskocka grovt, pressa saft från citron och riv parmesanost.
  4. Riset är klart när det fortfarande har lite tuggmotstånd, efter ca 20 min (det är inte säkert att all buljong gått åt). Tillsätt då kronärtskocka och parmesanost och rör om. Smaka av med citronsaft, vitpeppar och eventuellt lite salt.
  5. Dela tomater i kvartar, hacka chili och blanda ihop med machê och sköljda och avrunna bönor i en skål. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar till en vinägrett i en mindre skål och servera till salladen.