ViktVäktarna - Risotto med pilgrimsmusslor

Risotto med pilgrimsmusslor

13
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
När du verkligen vill imponera på någon är det detta recept du letar upp! Här håller vi inte tillbaka någonstans. Vi snackar lyxig och krämig risotto med parmesan, citron och parmaskinka toppad med buljongpocherade salladslökar och perfekt stekta pilgrimsmusslor.

Ingredienser

Vatten

1 liter

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Salladslök

7 st

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

2 klyfta(or)

Rapsolja

1 msk

Arborioris

2½ dl

Lufttorkad skinka

6 skiva(or), parma

Parmesanost

60 g

Citron

1 st

Pilgrimsmusslor

12 st

Olivolja

2 tsk

Instruktioner

  1. Koka upp vatten med buljongtärningar. Lägg ner 4 hela salladslökar och låt dem bli mjuka i den sjudande buljongen. Ta upp och lägg åt sidan. Håll buljongen varm.
  2. Finhacka gul lök och vitlök. Strimla resterande salladslök fint.
  3. Värm olja i en traktörpanna och stek gul lök och det vita från salladslöken tills den mjuknat, ca 10 minuter.
  4. Blanda ner vitlök och ris och låt det steka med 1-2 minuter under omrörning. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljong lite i taget, börja med ca 3 dl och sedan 1 dl efterhand som riset suger upp buljongen. Rör om ofta. Riset är klart när det är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Risotton ska vara som en lös gröt i konsistensen.
  5. Riv isär skinkan i mindre bitar och blanda ner i risotton tillsammans med parmesan och rivet citronskal och ca 1 msk pressad saft. Smaka av med salt och peppar.
  6. Krydda pilgrimsmusslorna med salt och peppar.
  7. Hetta upp en panna riktigt ordentligt. Häll på olivoljan och stek musslorna hastigt på båda sidor.
  8. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med pilgrimsmusslor, de kokta salladslökarna och det gröna från de strimlade råa salladslökarna.