ViktVäktarna - Rödvinsrisotto med stekt svamp och grönkålschips

Rödvinsrisotto med stekt svamp och grönkålschips

10
Points®
Total tid
55 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En lyxig risotto med smarriga toppings. Frasiga grönkålschips, gyllene svamp och rostade mandelspån tar denna risotto till nya höjder!

Ingredienser

Grönkål

200 g

Olivolja

½ msk

Vatten

8 dl

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

1 klyfta(or)

Olivolja

2 tsk

Arborioris

2 dl

Matlagningsvin, rött

2½ dl

Parmesanost

1½ dl

Champinjoner

250 g

Margarin flytande 80%

½ msk

Mandelspån

10 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Repa och dela grönkål i mindre bitar och blanda med olja och salt. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i ugnen ca 15 minuter.
  3. Koka upp vatten med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
  4. Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i olja i en gryta. Tillsätt ris och låt fräsa med några minuter. Häll på vin och reducera, under omrörning, till ungefär hälften. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljongen lite i taget, börja med ca 3 dl, sedan 1 dl efter hand som riset suger upp buljongen. Rör om då och då. Riset är klart när det fortfarande är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Tillsätt då osten och låt den smälta. Konsistensen ska vara som en gröt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva svamp och stek i margarin tills den är gyllene. Rosta mandelspån i en torr panna.
  6. Lägg upp risotto i skålar och toppa med kål, svamp och mandelspån.

Anteckning

Det är också gott att toppa med lite extra hyvlad parmesan eller pecorino.