ViktVäktarna - Rökt oxfilé med rökt vitlöksaioli

Rökt oxfilé med rökt vitlöksaioli

5
Points®
Total tid
1 tim 45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
Har du testat röka kött själv på grillen? Har du inte gjort det ännu har du sannerligen något fantastiskt framför dig! Här har vi rökt oxfilé och serverar den tillsammans med en aioli gjord på rökt vitlök. Tänker du att det är svårt? Tänk om! Och testa.

Ingredienser

Vitlök

8 klyfta(or)

Svartpeppar

1 tsk

Salt

1 tsk

Oxfilé

1 kg

Olivolja

1 tsk

Majonnäs, lätt 30%

6 msk

Vatten

1 msk

Rödvinsvinäger

1 msk

Gräslök

2 msk

Instruktioner

  1. Lägg två nävar rökflis i en skål med vatten och låt ligga minst 30 minuter.
  2. Finhacka två vitlöksklyftor och blanda med peppar och salt. Gnid in det i köttet och låt det ligga i rumstemperatur under tiden du förbereder grillen.
  3. Lägg resterande 6 oskalade vitlöksklyftor på ett grillfolie tillsammans med olja. Förslut till ett paket.
  4. Lägg kolen på ena sidan av grillen och tänd den. Låt rökflisen rinna av, lägg över i ett grillfolie och förslut till ett paket. Stick ett dussin hål i paketet och placera direkt på kolen. Sätt på locket på grillen och låt stå tills ordentligt med rök utvecklas, ca 15 minuter.
  5. Lägg köttet och vitlökspaketet på den sida av grillen utan kol. Grilla på indirekt värme, under lock. Vänd på köttet några gånger under tiden.
  6. Ta upp vitlöken efter ca 15 minuter. Köttet ska ha ca 60° i innertemperatur (beroende på hur blodigt du vill ha det), det tar ca 35-45 minuter. Låt vila 5-10 minuter och skär sedan upp.
  7. Skala vitlöken och mixa ihop med majonnäs, vatten och vinäger. Smaka av med salt och peppar och blanda ner hackad gräslök.
  8. Servera köttet med aiolin.

Anteckning

Det är gott att, i efterhand, krydda köttet med rökt salt för extra röksmak. Ett klassiskt tillbehör, som pommes eller klyftpotatis, passar nästan allra bäst till denna rätt. Känner du får något annat är smashed potatoes också helt ljuvligt till!