ViktVäktarna - Rostad sötpotatis med linstabbouleh och hummus

Rostad sötpotatis med linstabbouleh och hummus

8
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Sötpotatis har fullkomligt exploderat i våra matbutiker, restauranger och mattidningar och det är ju faktiskt inte så konstigt med tanke på hur gott det är. Att skiva dem relativt tunt och rosta i ugnen är ett fantastiskt gott sätt att äta dem på, de får fin yta och blir sådär härligt sega i konsistensen. Här serveras dem med en tabbouleh gjord på belugalinser (hur god som helst!) och en hummus. En riktigt trevlig rätt!

Ingredienser

Sötpotatis okokt

800 g

Rapsolja

2 tsk

Torra belugalinser

2 dl

Tahini, med salt

1½ msk

Vitlök

1 klyfta(or), 1-2 klyftor

Citron

½ st

Kikärter, konserv

1 förp, avrunnen/avrunnet

Olivolja

1 msk

Spiskummin

1 krm

Lök

1 st, röd/röda

Cocktailtomater

250 g

Gurka

½ st

Olivolja

1 msk

Citron

1 st

Mynta

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skrubba sötpotatisen och skiva i 1 cm-tjocka skivor. Pensla med olja och krydda med salt och peppar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen ca 30 minuter.
  3. Koka linser enligt anvisning på förpackningen.
  4. Lägg tahini, pressad vitlök och pressad citron i en mixer och kör ca 1 minut. Spä med lite vatten och blanda ner kikärter. Kör tills det blir en slät massa, spä med lite vatten tills du får en lagom lös hummus. Blanda ner olja och smaka av med spiskummin och salt.
  5. Finhacka lök. Klyfta tomater. Kärna ur och tärna gurka. Blanda med avrunna linser, olivolja, pressad citron och hackad mynta. Servera salladen med sötpotatisen och hummusen.

Anteckning

Det är smarrigt att smaka av hummusen med sumak eller paprikapulver också.