Foto av Salmorejo från WW ViktVäktarna

Salmorejo

8
6
6
SmartPoints per portion
Total tid
25 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Lätt
Salmorejo är en kall tomatsoppa från Andalusien i södra Spanien som har vissa likheter med gazpacho. En skillnad är att salmorejon är tjockare och krämigare då den även innehåller bröd. Den toppas traditionellt med hårdkokt ägg och skinka. Perfekt lunch eller middag en varm sommardag!

Ingredienser

Ägg

4 st

Tomat

1½ kg

Paprika

1 st, stor röd

Bröd ljust/vitt

4 skiva(or)

Olivolja

½ dl

Vitlök

3 klyfta(or)

Vitvinsvinäger

2 msk

Bladpersilja

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Koka äggen så att de blir hårdkokta. Låt de bli kalla och skala dem.
  2. Dela tomater, paprika och bröd i mindre bitar och kör i matberedare. Tillsätt olja, pressad vitlök, vinäger och mixa till en ganska slät soppa.
  3. Ställ i kyl till servering och servera sedan toppad med hackade ägg och persilja.

Anteckning

Har du bröd som börjar bli lite gammalt är det perfekt att mixa ner i soppan! Vill du ha soppan ännu matigare kan du mixa ner hårdkokt ägg.