ViktVäktarna - Savoykåldolmar med sojafärs och risgrynsgröt

Savoykåldolmar med sojafärs och risgrynsgröt

13
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
Kåldolmar är en riktig husmansfavorit! Här använder vi en formbar sojafärs som är väldigt smidig att använda och fungerar precis lika bra som vanlig köttfärs.

Ingredienser

Savoykål

1 stor(t)/stora

Lök

1 st, gul/gula

Risgrynsgröt

150 g

Salt

1 tsk

Svartpeppar

2 krm

Kryddpeppar

2 krm

Ägg

1 st

Gräddmjölk 6%

½ dl

Formbar sojafärs

400 g

Smör

1 msk

Sirap

1 msk

Potatis

600 g

Grönsaksfond

1½ msk

Majsstärkelse (redning)

1½ msk

Gräddmjölk 6%

1 dl

Lingon

2 dl

Florsocker

1 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skär ut rotstocken på kålen med en liten kniv. Lägg ner i kokande lättsaltat vatten och låt sjuda 4 minuter. Plocka av bladen, sprid ut dem på en handduk och låt ånga av.
  3. Finhacka lök och lägg i en bunke. Tillsätt risgrynsgröt, kryddor, ägg, gräddmjölk och upptinad färs. Blanda till en smidig smet.
  4. Skär försiktigt bort den kraftigare delen på kålbladsfästena. Lägg ett par rejäla matskedar färs på varje blad. Vik över den grova delen först. Vik in sidorna och rulla sedan ihop till dolmar. Lägg dem i en ugnsfast form med bakplåtspapper med släta sidan uppåt.
  5. Smält smör och blanda ner sirap. Pensla kåldolmarna och sätt in i mitten av ugnen 35-40 minuter, tills de fått fin färg.
  6. Koka potatis.
  7. Blanda lingon och socker. Rör tills sockret lösts upp.
  8. Häll försiktigt av en del av skyn från ugnsformen ner i en måttkanna. Häll på vatten tills det mäter 4 dl. Sila ner i en kastrull och koka upp. Rör ut majsstärkelsen med lite av gräddmjölken. Rör ner det och resterande gräddmjölk. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  9. Servera kåldolmarna med potatis, sås och lingon.