ViktVäktarna - Scallion pancakes

Scallion pancakes

10
Points®
Total tid
1 tim 30 min
Förberedelse
50 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
Du vill inte missa denna senaste trend – scallion pancakes från Kina. Så frasiga, så smakrika och alldeles, alldeles ljuvliga. De kräver lite tid, tålamod och omtanke och därför passar de kanske allra bäst en lördagskväll när du har lika mycket tid att tillaga dem som att sedan njuta av dem.

Ingredienser

Vetemjöl

4 dl

Salt

½ tsk

Vatten

2 dl, kokande

Salladslök

4 st

Chilipeppar

2 st, röd/röda

Japansk soja

2 msk

Risvinäger

2 msk, eller chinkiang

Socker

1 msk

Sesamfrön

½ msk

Zucchini (squash)

1 medelstor(t)/medelstora

Japansk soja

2 tsk, eller ponzu

Koriander

½ knippe(n)

Sesamolja

1½ msk

Misopasta

1 msk

Rapsolja

1 msk

Instruktioner

  1. Lägg mjöl och salt i en matberedare och kör igång. Häll på ¾ av det heta vattnet samtidigt som maskinen kör. Kör 15 sekunder tills det blir en slät deg. Tillsätt ev. ytterligare vatten, lite i taget, tills degen har en smidig konsistens. Forma till en smidig boll och lägg i plastfolie. Låt vila 30-60 minuter i rumstemperatur eller över natten i kylen.
  2. Strimla det gröna på 1 salladslök fint och finhacka 1 chili. Vispa ihop soja, chinkiang och socker tills sockret lösts sig. Blanda ner sesamfrön, salladslöken och chilin och låt stå till servering.
  3. Strimla det vita på samma salladslök, hyvla zucchini på längden och skiva resterande chili tunt. Lägg allt i en skål och blanda med ponzu och koriander.
  4. Vispa ihop sesamolja och miso. Strimla 2-3 salladslökar tunt.
  5. Dela degen i fyra bitar och forma till bollar. Kavla ut tunt och pensla på ett tunt lager sesamolja och miso. Rulla ihop till rullar och snurra sedan ihop till en rund bulle. Kavla ut dem igen och pensla på ett till lager sesamolja och miso. Lägg på salladslök och rulla ihop till rullar igen och snurra ihop till en rund bulle. Kavla ut dem en sista gång. Det gör inget om lite salladslök sticker ut ur degen.
  6. Värm rapsolja i en panna och stek pannkakorna på medelvärme på båda sidorna tills de är gyllene och krispiga. Skär upp och servera med dippsåsen.

Anteckning

Chinkiang är en svart risvinäger som tyvärr är svår att hitta i vanliga mataffärer (än så länge), så vänd dig till en specialaffär eller köp den på nätet. Hittar du inte den blir såsen god även med en ljus risvinäger eller en lite mindre mängd rödvinsvinäger.