ViktVäktarna - Sjömansgryta på färs

Sjömansgryta på färs

12
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Lätt
Sjömansgryta - en mustig rätt med potatis och köttfärs. Och öl för att ge den där karaktäristiska, goda smaken.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Rapsolja

2 tsk

Potatis

800 g

Nötfärs 10%

500 g

Tomatpuré

2 msk

Timjan

1 msk, torkad

Salt

1 tsk

Svartpeppar

½ tsk

Vatten

5 dl

Köttbuljongtärning

1 st

Öl, alkoholfri

1 burk(ar)

Persilja

1 knippe(n)

Inlagd gurka

2 dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och skiva lök.
  3. Värm hälften av oljan i en panna och stek löken utan att den tar färg, ta upp och lägg åt sidan.
  4. Skala och skiva potatis tunt, gärna med mandolin.
  5. Bryn färsen smulig i resterande olja och blanda ner tomatpuré och timjan. Krydda med salt och peppar.
  6. Koka upp vatten och buljongtärning tills tärningen löst sig.
  7. Varva potatis, lök och färs i en ugnsfast form. Lägg potatis underst och överst. Häll på buljong och öl tills det når det översta lagret potatis (börja med hälften av vardera vätska och fyll på med lite i taget tills det täcker potatisen).
  8. Täck formen med folie och sätt in i ugnen ca 30 minuter. Ta av foliet och sätt tillbaka i ugnen 10 minuter.
  9. Toppa med finhackad persilja och servera med inlagd gurka.