Foto av Skånsk äppelkaka med vaniljsås från WW ViktVäktarna

Skånsk äppelkaka med vaniljsås

8
7
7
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
Vi vet – knäckig äppelkaka, seg äppelkaka, saftig äppelkaka… Det finns många munvattnande varianter på äppelkakor och här kommer en helt vanlig skånsk äppelkaka. Men bläddra inte vidare för vi snackar om en helt otroligt god skånsk äppelkaka med två varianter smörstekt bröd och en hemmavispad vaniljsås. Så nästa gång du väljer mellan en knäckig och en saftig äppelkaka – välj en skånsk!

Ingredienser

Äpple

1 kg

Vatten

3 msk

Socker

½ dl

Kanel

1 tsk

Bröd ljust/vitt, typ lantbröd

2 skiva(or)

Kavring

4 skiva(or)

Smör

1 msk

Äggula

2 st

Mjölk 0,5%

6 dl

Socker

3 msk

Potatismjöl

1½ msk

Vaniljsocker

1½ msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och klyfta äpplena. Spara klyftorna från 2 äpplen. Lägg resterande klyftor i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka på låg värme, rör om då och då så att klyftorna mosar sig något. Blanda ner socker och kanel.
  3. Riv isär brödet i små bitar.
  4. Smält smör i en panna och stek brödet en liten stund.
  5. Varva bröd, äppelmos och äppelklyftor i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
  6. Blanda äggulor, mjölk, socker och potatismjöl i en kastrull. Sjud under kraftig vispning tills såsen tjocknar, den får inte koka. Vispa ner vaniljsockret.
  7. Servera äppelkakan ljummen tillsammans med vaniljsås.

Anteckning

Äppelkakan blir bäst med lite halvtorrt bröd, så spara dina skalkar!