Foto av Slottsstek från WW ViktVäktarna

Slottsstek

10
Points®
Total tid
2 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
2 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
Husmanskost när den är som bäst! Klassisk slottsstek serverad med potatis, haricots verts och en ljuvlig skysås med gelé.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Purjolök

½ medelstor(t)/medelstora

Rotselleri

100 g

Fransyska, nöt

600 g

Salt

½ tsk

Vitpeppar

2 krm

Margarin flytande 80%

1 msk

Vatten

1 dl, 1-2 dl

Kryddpeppar

4 korn

Lagerblad

1 st

Ansjovisfilé, konserv

2 st

Rödvinsvinäger

½ msk

Vetemjöl

1 msk

Mjölk 0,5%

1 dl

Gelé

msk

Potatis

800 g

Haricots verts

150 g

Instruktioner

  1. Skala och klyfta löken. Skala morötter och slanta dem grovt. Rensa och skölj purjolök och skiva den grovt. Skär bort kanter på rotsellerin och dela den i mindre kuber ca 2x2 cm. Lägg allt i en stor stekgryta.
  2. Gnid in steken i salt och peppar, bryn i margarin runt om i en stekpanna. Lägg över steken i stekgrytan med grönsakerna. Slå på vatten och tillsätt kryddpeppar samt lagerblad. Koka upp.
  3. Hacka under tiden ansjovisen och tillsätt den tillsammans med vinägern. Sätt på ett lock på grytan och låt slottssteken småputtra på svag värme i ca 1,5 timmar.
  4. Ta upp köttet och slå in i folie att vila vid sidan. Vispa ur pannan så att grönsakerna mosas runt i skyn. Sila av skyn i en kastrull se till att mosa grönsaker och lök ordentligt så att du får med så mycket smak som möjligt. Tillsätt ev mer vatten för att få mer sky.
  5. Blanda mjölk och mjöl i en skål och rör tills mjölet löst sig. Koka upp stekskyn och tillsätt mjölk- och mjölblandningen under omrörning. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, ansjovisspad och gelé eller socker.
  6. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, kokt potatis och haricots verts.

Anteckning

Späd ev. med lite vatten om såsen blir för tjock eller ta i mer mjöl blandat med lite kall mjölk om du vill ha tjockare sås. Inlagd gurka och gelé som svartvinbärsgelé är gott till också.