ViktVäktarna - Smördegssemlor med kardemummagrädde

Smördegssemlor med kardemummagrädde

3
Points®
Total tid
10 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
5 min
Portioner
28
Svårighetsgrad
Lätt
Vi vet att klassiska semlor, för många, är nästintill heliga. Men är du sugen på en snabbare, enklare och mer Pointsvänlig variant har du hittat helt rätt! Här använder vi färdig smördeg som puffar upp sig fint i ugnen och sedan fylls med mandelmassa och kardemummagrädde. Klara på ett kick – tyvärr uppätna lika snabbt! Ett helt smördegsark ger 28 små semlor. Vill du inte göra allihop funkar det fint att skala ner receptet och frysa in den smördeg du inte använder.

Ingredienser

Smördeg

170 g, köp en förp. på 280 g (för att kunna stansa ut 28 rundningar)

Ägg

1 st

Mandelmassa

150 g

Mjölk 0,5%

3 msk

Mellangrädde 27% ovispad

2 dl

Kardemumma

1½ tsk

Florsocker

2 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Stansa ut rundlar (Ø 5 cm) av smördegen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Sätt in i ugnen tills de puffat upp och fått fin färg, ca 5 minuter.
  3. Mixa mandelmassa och mjölk till en slät kräm. Vispa grädden fluffig och smaka av med kardemumma efter tycke och smak.
  4. Låt smördegspuffarna svalna något och skär sedan i två delar. Fördela mandelmassan på bottnarna, spritsa ut grädden ovanpå mandelmassan och sätt på smördegstopparna. Pudra över florsocker och servera.

Anteckning

Den smördeg som blir över på arket kan du knåda ihop, och sedan kavla ut igen, och använda till något annat. Den går också att frysa in om du inte ska använda den de närmsta dagarna.