ViktVäktarna - Sotad lax med vispad tahini, ångad kål och pistagehack

Sotad lax med vispad tahini, ångad kål och pistagehack

8
Points®
Total tid
30 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En rätt som funkar lika bra en sketen tisdagskväll som behöver räddas upp, som till helgen med gäster! Sotad, sötstark lax som serveras med ångad kål, en fluffig citron- och tahinisås och smakrikt pistagehack.

Ingredienser

Socker

2 msk

Chilipulver

½ msk

Salt

2 tsk

Lax

600 g

Broccoli

1 stånd

Blomkål

1 medelstor(t)/medelstora, eller romanesco

Pistagenötter

1 dl, skalade

Vitlök

1 klyfta(or)

Citron

1 st

Tahini, med salt

¾ dl

Spenat, färsk

70 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Blanda ihop socker, chili och salt och strö det över laxen. Hetta upp en panna riktigt het och stek laxen tills den fått ordentlig färg, ca 1 minut per sida. Lägg över i en ugnsfast form och sätt in i ugnen tills den är så genomstekt du vill ha den.
  3. Dela broccoli och romanesco i mindre bitar.
  4. Koka upp vatten i botten av en stor kastrull. Lägg kålen i ett durkslag, med de största bitarna längs ner. Sätt durkslaget i kastrullen och sätt på locket. Låt kålen ångas ca 5 minuter.
  5. Hacka nötter och blanda med rivet citronskal från 1 citron och ½ riven vitlöksklyfta. Pressa över lite citron och en nypa salt.
  6. Lägg tahini, pressad citron och resterande vitlök i en liten mixer och mixa någon minut. Tillsätt vatten, lite i taget, och mixa tills du får en ljus och fluffig sås.
  7. Bre ut tahinisåsen på fyra tallrikar och fyll på med spenat, kål, lax och pistagehack.