ViktVäktarna -   Sötpotatis- och purjosoppa med purjochips

Sötpotatis- och purjosoppa med purjochips

8
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Vem älskar inte en klassisk potatis- och purjolökssoppa? Vi gör det i alla fall! Här har vi dock tagit oss friheten att byta ut den hederliga gamla potatisen mot sötpotatis. Och så har vi kryddat upp den med lite ingefära och chili flakes. Långt ifrån den klassiska P&P-soppan alltså, men minst lika god!

Ingredienser

Sötpotatis okokt

800 g

Purjolök

1 medelstor(t)/medelstora

Kokosmjölk, lätt

2½ dl

Vatten

8 dl, 8-10 dl

Grönsaksfond

2 msk

Ingefära

2 msk

Rapsolja

2 tsk

Flingsalt

¼ tsk

Socker

1 krm

Chili flakes

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Dela nedre delen av purjon på längden. Skär sedan i 2 cm breda bitar. Ta isär och gnid in alla bitar i olja och bre ut på en plåt. Strö på flingsalt och socker. Rosta dem i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna, ca 30 minuter. Passa noga så de inte bränns.
  3. Dela sötpotatisen och strimla resterande purjo. Lägg i en kastrull och häll på kokosmjölk, vatten och fond. Låt koka upp och sedan sjuda 10-15 minuter.
  4. Tillsätt ingefära och mixa slätt. Smaka av med salt och chili flakes. Servera toppad med purjochips.