ViktVäktarna - Spaghetti alla Nerano (zucchinipasta)

Spaghetti alla Nerano (zucchinipasta)

11
Points®
Total tid
30 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Spaghetti alla Nerano är en klassisk zucchini- och pastarätt från den italienska byn Nerano. Det handlar om tunt skivad och stekt eller friterad zucchini med spaghetti, provolone di Monaco (i denna version ersatt av parmesan), olivolja och vitlök. Det låter kanske inte så upphetsande, men vi avundas den som ännu inte smakat denna rätt och har sin första Nerano-upplevelse framför sig! För det är en upplevelse.

Ingredienser

Zucchini (squash)

6 liten(t)/små, totalt ca 800 g

Olivolja

1 msk

Salt

½ tsk

Pasta okokt (typ spaghetti)

250 g

Parmesanost

3 dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Basilika

1 msk, färsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft.
  2. Hyvla zucchini i ca 2 mm-tjocka skivor på en mandolin. Lägg över i en påse tillsammans med olja och salt och skaka runt så att alla bitar täcks av olja och salt. Sprid ut på plåtar med bakplåtspapper och sätt in i ugnen tills de fått lite färg, ca 10 minuter. Har du inte varmluftsugn, tillaga 1 plåt i taget.
  3. Lägg ⅓ av den rostade zucchinin i en mixer och mixa slätt.
  4. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Spara ca 3 dl av kokvattnet.
  5. Finriv osten i en djup skål.
  6. Skala och krossa vitlöksklyftan lätt och lägg i skålen med parmesan tillsammans med avrunnen pasta, zucchinipuré och zucchiniskivor. Tillsätt kokvattnet, lite i taget, under ordentlig omrörning tills du har en krämig pasta. Smaka av med svartpeppar och blanda ner lite basilika. Plocka upp vitlöksklyftan och servera.

Anteckning

Små zucchini kan vara knepiga att få tag på under stora delar på året, men under sensommar och höst syns de till i välsorterade butiker. Denna rätt blir absolut godast med dem eftersom de är mycket mer smakrika och inte har ett utvecklat kärnhus.