ViktVäktarna - Spaghetti med färs- och linsbolognese

Spaghetti med färs- och linsbolognese

11
Points®
Total tid
30 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En riktig klassiker i de svenska hemmen är pasta bolognese. Varför inte testa denna snabba variant med morötter och linser? Saftigt, smakrikt, supergott och lite smartare!

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Champinjoner

250 g

Olivolja

1 msk

Vitlök

1 klyfta(or), 1-2 klyftor

Nötfärs 10%

250 g

Röda torra linser

1½ dl

Vatten

2 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Krossade tomater

1 förp

Lagerblad

2 st

Timjan

1 tsk

Oregano

1 tsk

Pasta okokt (typ spaghetti)

250 g

Instruktioner

  1. Skala och finhacka lök. Skala och tärna morötter. Dela champinjoner i bitar.
  2. Hetta upp olja i en gryta och bryn lök. Pressa i vitlök och tillsätt färs, morötter och champinjoner, låt fräsa med en stund. Lägg sedan i linser och låt fräsa ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt vatten, buljongtärning och krossade tomater. Lägg i lagerblad och krydda med timjan och oregano. Låt puttra tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och ev. mer kryddor.
  4. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Servera med bolognesen.

Anteckning

En mogen gul lök innehåller ungefär lika mycket socker som ett äpple. För att få fram den härliga sötman bör lök alltid stekas på lite lägre värme under längre tid. Den får en mycket mer komplex smak som förhöjer smakupplevelsen i vilken rätt som helst!