Foto av Spenat- och tomatpiroger från WW ViktVäktarna

Spenat- och tomatpiroger

7
7
7
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 5 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
16
Svårighetsgrad
Medel
Piroger med spenat- och tomatfyllning och god italiensk kryddning. De passar särskilt bra som mellanmål.

Ingredienser

Vatten

2 dl

Jäst

1 pkt

Vetemjöl

12 dl

Salt

½ tsk

Margarin flytande 80%

1½ dl

Ägg

4 st

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

2 klyfta(or)

Tomater, krossade

2 förp

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Basilika

1 tsk

Oregano

1 tsk

Socker

2 tsk

Bladspenat

500 g

Muskotnöt

¼ tsk

Instruktioner

  1. Blanda ljummet vatten (37°) och salt i en skål. Smula ner jästen och rör om tills jästen löst sig. Smält margarinet och rör ihop med 3 ägg. Häll ned i degen. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Låt tomatkrosset rinna av i ett durkslag en stund. Skala och hacka lök och fräs i en fettsnål stekpanna tills den är mjuk. Tillsätt pressad vitlök och fräs en stund till. Häll på tomatkrosset. Tillsätt buljong, peppar, örtkryddor och socker. Låt såsen koka på medelvärme i 20-30 minuter. Smaka ev av med mer kryddor. Låt såsen kallna. Krydda bladspenaten med salt, vitpeppar och muskotnöt. Ta upp degen på bakbord och dela i 16 bitar och kavla ut. Lägg en klick tomatsås på varje piroghalva och spenat på andra halvan. Vik över andra halvan och pressa ihop kanten med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225° ca 10 min.