Foto av Surdegsbröd från WW ViktVäktarna

Surdegsbröd

3
3
3
SmartPoints per portion
Total tid
37 tim 10 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
20
Svårighetsgrad
Avancerat
Ett gott och saftigt vetesurdegsbröd passar till allt, alltid!

Ingredienser

Surdeg, Fullkornsvete

1½ dl

Vatten

6 dl

Vetemjöl

10 dl

Salt

1 tsk

Instruktioner

  1. Dag 1, morgon: Friska upp surdegen genom att tillsätta lika delar ljummet vatten och mjöl. Låt stå i rumstemperatur, gärna ovanför kylskåpet eller annat varmt ställe. Använd sedan 1,5 dl av den uppfriskade surdegen enligt receptet.
  2. Dag 1, kväll: Blanda vatten, lite av mjölet och surdegen. Tillsätt salt och resten av mjölet. Rör ihop till en deg. Den behöver inte arbetas en längre stund. Täck över med en handduk och låt stå i rumstemperatur 1½ timme.
  3. Knåda/vik degen några gånger. Forma till ett bröd och lägg i mjölad bakkorg. Täck med en bakduk och ställ i kylskåp över natten.
  4. Dag 2, morgon: Sätt ugnen på 250°. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Skär några snitt i den med en vass kniv och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 200° efter några minuter och grädda tills det fått fin skorpa och är färdigbakat rakt igenom, ca 50 minuter.
  5. Låt svalna på galler.

Anteckning

Använd ekologiskt mjöl av bra kvalitet för bäst resultat. Släng in några isbitar i botten av ugnen för att få en riktigt krispig skorpa.