ViktVäktarna - Surdegspizza Margherita

Surdegspizza Margherita

15
Points®
Total tid
25 tim
Förberedelse
40 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Avancerat
En klassisk Margherita ska smaka exakt så här om du frågar oss. En botten som fått så mycket kärlek att den sträcker sig över dagar (närmare bestämt två), en god men också väldigt enkel tomatsås, två sorters mozzarella och basilika. Här är det less is more som gäller. Och är det inte det, så är det ingen Margherita!

Ingredienser

Surdeg, Fullkornsvete

50 g

Vetemjöl

550 g, special

Vatten

400 ml

Jäst

5 g

Salt

10 g

Olivolja

2 tsk

Tomater, hela konserverade

½ förp

Oregano

½ tsk

Mozzarella

125 g, fior di latte

Buffelmozzarella

100 g

Basilika

4 msk, färsk

Instruktioner

  1. Dag 1, kväll: Blanda surdeg, 100 g mjöl och 100 g vatten i en bunke, täck med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
  2. Dag 2, morgon: Rör ut jästen i 300 g vatten. Tillsätt surdegsgrunden, 450 g mjöl och salt. Knåda degen i en bakmaskin eller för hand ca 10 minuter. Lägg över på lätt mjölat bakbord och dela degen i 3 delar. Forma bollar och lägg över i varsin bunke med lite olja. Ställ in i kylskåp.
  3. Dag 2, kväll: Sätt ugnen på max över- och undervärme. Lägg in en pizzasten eller plåt och låt den bli het. Ta fram degen en liten stund innan du ska baka ut pizzorna (de bör ha jäst till knappt dubbel storlek). Lägg degen på mjölat bakbord och tryck ut den inifrån och ut, låt ca 1 cm kant vara orörd. Undvik kavel för att behålla luft i degen. Lägg över på bakplåtspapper.
  4. Mixa tomater tillsammans med oregano och smaka av med lite salt. Fördela på pizzorna.
  5. Dela fior di latte i kuber och lägg på pizzorna. Lägg över pizzorna på den varma plåten eller pizzastenen. Grädda 5-10 minuter i övre delen av ugnen tills kanterna börjat svartna.
  6. Ta ut pizzan och fördela buffelmozzarella och basilika på pizzorna.