ViktVäktarna -   “Surf ‘n earth” på skaldjur med grillad avokadosallad

“Surf ‘n earth” på skaldjur med grillad avokadosallad

9
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Surf n turf är ju den klassiska rätten med något från havet och något från land, i regel kött. Men här tolkar vi fritt och bokstavligt på samma gång - två sorters grillade musslor serverat med en härlig sallad med gryner och frön. Pilgrimsmusslor ska nästan bara ner på grillgallret och vända, så kallad halstring. Musslorna värms på grillen i sitt skal, men du kan såklart ge dem lite grillyta på köttsidan också.

Ingredienser

Mathavre okokt

1 dl

Matkorn okokt

1 dl

Solroskärnor

½ dl

Pilgrimsmusslor

200 g

Blåmusslor i nät ca 1 kg

1 förp, avser rå vikt och ätlig del

Citron

1 st

Fraiche 5%

1 dl

Hummerfond

1 tsk

Chili flakes

1 krm

Gemsallad

2 huvud(en)

Avokado

2 liten(t)/små

Salladslök

1 knippe(n)

Tomat

2 st

Olivolja

2 tsk

Instruktioner

  1. Koka mathavre och matkorn enligt anvisning på förpackningen. Rosta solrosfrön i en torr panna.
  2. Blanda fraiche, fond, salt och chili flakes. Låt stå kallt till servering.
  3. Halvera salladshuvudena på längden. Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna. Ansa salladslökarna och skär tomaterna i tjocka skivor. Pensla allt med olja och grilla runt om till fin färg. Salladshalvorna tar ca 2 minuter, avokado och tomater ca 5 minuter och salladslökarna ca 10 minuter.
  4. Lägg ut mathavre och matkorn på ett fat. Lägg på de grillade grönsakerna och solrosfrön.
  5. Grilla pilgrimsmusslor hastigt på direkt värme på båda sidorna och värm musslorna i sitt skal på indirekt värme. Lägg över på salladen.
  6. Servera skaldjurssalladen med hummerkrämen och citronklyftor.

Anteckning

Du kan också grilla citronen i halvor och pressa över, det är en delikatess.