ViktVäktarna - Svamp- och baconrisotto

Svamp- och baconrisotto

12
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En mustig svamprisotto, med sälta från bacon, sitter som en smäck en ruskig höstkväll!

Ingredienser

Vatten

1 liter

Kycklingbuljongtärning

2 st

Lök

1 st, gul/gula

Bacon

6 skiva(or)

Champinjoner

500 g

Arborioris

2½ dl

Matlagningsvin, vitt

1½ dl

Parmesanost

1 dl

Persilja

1 msk

Instruktioner

  1. Koka upp vatten med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
  2. Hacka lök och skiva bacon och svamp.
  3. Värm en djup panna och stek bacon tills det blivit krispigt. Ta upp från pannan och fräs löken i samma panna tills den mjuknat. Tillsätt svampen och stek vidare tills den fått lite färg. Blanda ner ris och låt det steka med 1-2 minuter under omrörning. Häll på matlagningsvin och låt det koka in.
  4. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljong lite i taget, börja med ca 3 dl och sedan 1 dl efterhand som riset suger upp buljongen. Rör om ofta. Riset är klart när det är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Risotton ska vara som en lös gröt i konsistensen.
  5. Blanda ner bacon och hälften av parmesanen. Toppa med resterande parmesan och hackad persilja.