ViktVäktarna - Svampwok med teriyakisås och lax

Svampwok med teriyakisås och lax

10
Points®
Total tid
30 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Det mesta går att slänga ner i en het wokpanna, och i detta recept har vi slängt ner kål, två sorters svamp och salladslök. Och en hemmagjord teriyakisås på det! Laxen steker vi vid sidan av för att den ska hålla ihop, inte bli överstekt och få den där perfekta kontrollerade stekytan vi vill åt.

Ingredienser

Japansk soja

½ dl

Mirin (sött risvin)

½ dl

Vatten

2 msk

Socker

1 msk

Vitlök

1 klyfta(or)

Majsstärkelse (redning)

1 tsk

Ingefära

½ msk, riven

Ostronskivling

300 g

Shiitake

200 g

Rödkål, färsk

1 klyfta(or)

Salladslök

3 st

Rapsolja

2 tsk

Lax

500 g

Risnudlar okokta

200 g

Sesamfrön

1 msk

Chili flakes

1 tsk

Lime

½ st

Instruktioner

  1. Lägg soja, mirin, vatten, socker och krossad vitlök i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Blanda ner redning så att såsen tjocknar något. Ta av från plattan och riv i ingefära.
  2. Dra isär ostronskivling i mindre bitar, dela ev. de större shiitake och strimla kål och salladslök.
  3. Värm hälften av oljan i en panna och stek laxen på båda sidor tills den har fått ordentligt med färg och är så genomstekt du vill ha den.
  4. Koka nudlar enligt anvisning på förpackningen. Klipp dem gärna om de är väldigt långa.
  5. Hetta upp resterande olja i en wokpanna och stek svamp, kål och det vita på salladslöken tills det fått färg. Blanda ner nudlar och sås. Lägg på laxen och toppa med sesamfrön, det gröna på salladslöken och chili flakes. Servera med limeklyftor.